Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα            

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Σχολικό Έτος 2009 - 2010

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο

Η διατροφή στα χρόνια τα παλιά

και θέμα

Βυζαντινών διατροφή και μαγειρείαι

 

Στα πλαίσια του προγράμματος της Αγωγής Υγείας που ολοκληρώθηκε για το σχολικό έτος 2009-2010 τα παιδιά μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Μοσκοφίδου Μαρία και Μουρατίδη Κωνσταντίνο αποφάσισαν να παρουσιάσουν με την λήξη των μαθημάτων τα συμπεράσματα των ερευνών και εργασιών τους παραθέτοντας ένα τραπέζι. Το θέμα το οποίο διαπραγματεύτηκαν ήταν «Βρώματα και μαγειρείες: Η διατροφή στα βυζαντινά χρόνια». Αυτό που στην αρχή ξεκίνησε σαν περιέργεια κατέληξε σ’ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις γεύσεις και δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τους ανθρώπους που μας κληροδότησαν τα διατροφικά μας ήθη. Παρουσιάστηκε οπτικό και γευστικό υλικό το οποίο παρασκευάστηκε με μεράκι και φαντασία. Συγκινητική ήταν η προσφορά και η συνδρομή των μητέρων οι οποίες συμμετείχαν στην υλοποίηση των συνταγών. Γονείς και κηδεμόνες χειροκρότησαν την άψογη παρουσίαση του τραπεζιού και συμμετείχαν στο πρωτότυπο «μεΝΟΥ» το οποίο ετοίμασαν τα παιδιά. Από τη μια υπήρχε κατάλογος με βρώματα - τρόφιμα που ανάγονταν στα βυζαντινά χρόνια και από την άλλη μεΝΟΥ με μαγειρέματα του νου, δηλαδή γρίφους και κρυπτόλεξα τα οποία έπρεπε οι παρευρισκόμενοι να απαντήσουν. Στο τραπέζι υπήρχε το παραδοσιακό αγιορείτικο ψωμί καθώς και οι λευκοί καθαροί άρτοι προσφορά του αρτοποιείου «Αρχονταρίκι». Ένα μέρος από τα τρόφιμα δόθηκε προσφορά από το κατάστημα Carrefour - Μαρινόπουλος του Παλαιοκάστρου. Ευχαριστούμε τη σχολική επιτροπή του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου που ενίσχυσε οικονομικά την όλη προσπάθεια των παιδιών καθώς και την υπεύθυνη για τις φορεσιές του 2ου Δημοτικού σχολείου της Γαλήνης τις οποίες μας παραχώρησαν για την εκδήλωση. Πολύτιμος αρωγός σ’όλη την προσπάθεια, όπως πάντα, υπήρξε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, Γεώργιος Στυλιανίδης.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη – Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Στα πλαίσια του προγράμματος της Αγωγής Υγείας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις 22-1-2010 στα αρχαιολογικά εργαστήρια του Δίου στο Ν. Πιερίας. Το Α.Π.Θ. διοργάνωσε για το σχολικό έτος 2009 – 2010 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γη και ύδωρ» αποκλειστικά για τα Γυμνάσια στα πλαίσια της μόνιμης εκπαιδευτικής έκθεσης που λειτουργεί με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον». Οι μαθητές μέσα από την περιήγηση των εκθεμάτων του μουσείου καθώς και τη διερεύνηση των μακετών γνώρισαν τη γεωμορφολογία της περιοχής και αντιλήφθηκαν τους λόγους που ανέδειξαν το Δίον ως το επίσημο θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων. Ακόμη, έμαθαν για τις πλούσιες πηγές νερού που κατακλύζουν την περιοχή του αρχαίου Δίον και αντιλήφθηκαν τη σύνδεση τους με τις θεότητες που λατρεύονταν και οι οποίες είχαν σχέση με τη γη, το νερό και τα καιρικά φαινόμενα.

 

 

Κατάλογος Βρωμάτων

ΟΡΕΚΤΙΚΑ – ΠΡΩΤΑ  ΠΙΑΤΑ

Λαχανοντολμάδες

Κοφτάδες: σαρμαδάκια γιαλαντζί

Ρεβιθοκεφτέδες

Αχλάδια με κατσικίσιο τυρί

Δρουπάται ελαίαι: θρούμπες ελιές

Κατσικίσιο τυρί σε  αρωματικό λάδι

Μανιτάρια με σκόρδο

Αμανίται: μανιτάρια με αχλάδια

Σφουγγάτο: Ομελέτα

Ομελέτα  με  κολοκύθια - Ομελέτα με φρέσκα κρεμμυδάκια

Μυττωτόν: σκορδαλιά με πολτό ελιάς

ΨΑΡΙΑ  - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Αρμυρόν  οψάριον:παστό ψάρι

Γαύρος μαριναρισμένος

Σαρδέλες

Θύννα: τόνος

Ομύδια: μύδια

Ψάρι τηγανισμένο με σκόνη  μουστάρδας

Χταπόδι με γλυκό κρασί

Σουπιές  κρασάτες

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Κόκορας  με  κρασί

Κοτόπουλο  με  βότανα

Όρνις μονθυλευτή

ΚΡΕΑΤΑ

Αρνί  με  δαμάσκηνα

Σφαιρία:κεφτέδες  

Κατσικάκι  γεμισμένο  με σκόρδο,  κρεμμύδι, πράσα  με  σάλτσα  σαλαμούρα

Κρασάτον ή ξιδάτον λαγομαγείρευμα

Πανσέτα  χοιρινού   με  γλυκόξινη  σάλτσα από  μέλι, θυμάρι, ξύδι και σκορδαλιά ρεβιθιών

Καπνιστό  λουκάνικο

Γουρουνόπουλο

Βυζαντινή μαγειριά με χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας

Πλεκτήν: κοκορέτσι

Γαρδούμιον: γαρδούμπα

Βαθρακός: Βατράχια

Άρνα: προβατίνα

ΛΑΧΑΝΙΚΑ   ΚΑΙ  ΣΑΛΑΤΕΣ

Αγγουράκια με άνηθο

Κνίδη: μολόχα-τσουκνίδα

Ιντίβια: Αντίδια

Καρότα - Λάχανα

Γούλα: παντζάρια

Μαρούλια  με  καρύδια, κουκουνάρια  και  κατσικίσιο  τυρί

Κολοκύθια

Ραφανίδες: Ραπανάκια

Ασφάραγγα: σπαράγγια

Μελιτζάνες

Ξυλοκράμβη: κουνουπίδι

Ρόκα  με  κατσικίσιο  ξυστό  τυρί, ελαιόλαδο  και  ξύδι

ΟΣΠΡΙΑ

Ερέβινθοι: ρεβίθια

Φάβατα

Φασόλια –Γίγαντες φούρνου

Φασόλια με άγρια λάχανα

Κύαμοι: Κουκιά

ΣΟΥΠΕΣ

Κακκάβι: Κακκαβιά

Σούπα με τσουκνίδα με  αλεύρι  και  δυόσμο

Βραστά φασίολα-πρισκοκοίλης

Βρασμένο κανναβούρι

Γιουβαρλάκια  αυγολέμονο

Πατσάς                                                                                                                             

ΣΑΛΤΣΕΣ

Γάρισμα: άλμη,  σαλαμούρα

Γάρος: σάλτσα  αλμυρή,  μερικές  φορές  με  κομμάτια  ψάρι

Σάλτσα  ροδιού

ΦΡΟΥΤΑ - ΓΛΥΚΑ

ΜΕΛΙΠΗΚΤΑ (γλυκίσματα  με μέλι)

Φοινίκια  ή  φοινικοβάλανα (καρπούς  φοινικιάς)

Αμύγδαλα  με  φρούτα

Κεράσια – πεπόνια – μούσμουλα – σύκα – ρόδια – μήλα -κυδώνια-αχλάδια

Κάστανα (βιστάκια)

Βερίκοκα (κοκκύμηλα)

Σταφύλια

Ρυζόγαλο  με  μέλι

Βυζαντινή  ρυζόπιτα

Λαλάγγια: είδος  γλυκίσματος, σβίγγοι,  λαλαγγίτες

Ξεροτήγανα

Κοντοπλακούς:  Κοπτή:Μπακλαβάς

Λιτρόμηλα: είδος  καλής  ποιότητας  μήλων

Παστέλι

Τηγανίτες  με  μέλι

Τηγανίτες  με  σουσάμι

Ποικιλία  ξηρών  καρπών   (δαμάσκηνα, ξερά  σύκα,  καρύδια,  αμύγδαλα  με  μέλι  αττικό ή   με γιαούρτι

Ξερά  σύκα  με  καρύδια   και  μέλι

Καρυδάτο: γλύκισμα  με καρύδια και  μέλι

Κυδωνάτον:Κυδωνόπαστο

Κομπόστα  μήλα-κυδώνια 

Μαρμελάδες:δαμάσκηνο  -κράνα- ρόδια

Κομματάκια   μήλου   και  ρόδια   με  γιαούρτι   και  μέλι

Απιδάτο: γλυκό  από  απίδια

ΠΙΤΕΣ:ΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑ

Κοθρόπιτα

Χορτόπιτα – Πίτα  με  τσουκνίδα

Τυρόπιτα

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ-ΗΔΥΠΟΤΑ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Κρασί: Κιρρός(ξανθό  κρασί) - Ρούσιο(κόκκινο) – Μέλας -Λευκός

Ρετσινάτο  κρασί

Οξύκρατο (ξίδι και  νερό)

Μυρτίνης  οίνος (από  σπόρους  ροδιού) - Κάλλιστον  πόμα (μήλα) - Μηλίτης οίνος (από αχλάδια) – Απιδόκρασο (από  καρπούς  φοινικιάς) – Φοινικίτης (από  κυδώνια) Κυδωνίτης (από   σταφίδες)

Κρίθινος  οίνος: Μπύρα

Οινόμελι (μέλι  και  κρασί)

           Υδρόμηλο (νερό   και  μέλι)

           Κονδίτης  (παλαιό  κρασί   με  πιπέρι)

Ζουλάπι – Κιτράτο -  Μαστιχάτο - Ροδίτης -Εύκραυτον -  Μαραθίτης  οίνος

Μελίγαλα  -  Ροδόμελι  (φύλλα τριαντάφυλλου  με  μέλι  σε  νερό  - Υδρόμελι     

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

*      Χαραβοπούλου Βάσια Β4

*      Ασλανίδης Πέτρος Β1

*      Ζέββας Αλέξανδρος Β1

*      Διαμαντοπούλου Ελισάβετ Β1

*      Ατσικίδου Μαριανίνα Β1

*      Αποστολίδου Σοφία Β1

*      Ανανιάδου Αναστασία Β1

*      Δελληγιαννίδης Ελευθέριος Β1

*      Ιωαννίδου Ειρήνη Β2

*      Ιακωβίδου Άννα Β1

*      Λίγδα Κωνσταντίνα Β2

*      Καραγιάννη Αναστασία Β2

*      Τανταλίδης Ηλίας Β4

*      Σαρακηνού Πασχαλία Β3

*      Μπανάβα Γεωργία Β3